fbpx

Bolehkah emas memperbaiki produk seramik yang rosak? “Jin Shan” | JEWEL CAFÉ Singapore

Date published: March 8, 2021

Bolehkah emas memperbaiki produk seramik yang rosak? “Jin Shan” | JEWEL CAFÉ Singapore


women

Apa yang kita bincangkan hari ini?


women

Ia emas! Satu-satunya logam yang berwarna kuning atau 'emas'. Apa lagi yang anda tahu tentang emas?


women

Saya tahu emas unsur ialah 24 karat, manakala emas 18 karat ialah 75 peratus emas tulen, emas 14 karat ialah 58.5 peratus emas tulen, dan emas 10 karat ialah 41.7 peratus emas tulen.


women

Cukup banyak ilmu yang anda ada tentang emas. Sila baca artikel di bawah untuk mengetahui lebih lanjut!


Adakah anda tahu Jin Shan “dikenali sebagai Kintsugi di Jepun” merupakan sesuatu kraf yang diturunkan sejak berzaman lagi? Jin Shan ialah sebuah teknik yang menggunakan emas untuk memperbaiki perkakas-perkakas yang rosak.

Di zaman moden ini, ramai yang menganggap emas hanya untuk pelaburan semata. Tetapi, sebetulnya ialah emas adalah logam yang memberi impak dalam kehidupan seharian kita dan memberi sumbangan kepada ramai orang.

Apakah teknologi “Jin Shan”, dan apakah kegunaannya? Artikel ini akan memperkenalkan ciri-ciri kraf “Jin Shan” dan membantu kita mendalami dan memahami tentang emas.

Apakah jenis teknologi “Jin Shan”?

“Jin Shan” adalah suatu teknik yang menggunakan emas untuk membaiki produk seramik dan kaca yang rosak atau pecah.

Pada era moden lebihan material ini, apabila seramik dari produk kaca rosak atau pecah, kaedah umum adalah “membuangnya dan membeli yang baru”; tetapi pada zaman ketika bahan tersebut tidak mencukupi, “memperbaikinya sebelum terus digunakan” adalah idea yang paling asas.

Konsep Jepun yang sangat menghargai barang-barang menzahirkan kaedah pertukangan yang hebat iaitu “Jin Shan”.

Walaupun teknik tradisional ini jarang didengar pada masa kini, tetapi teknik ini ada sejarah panjangnya sendiri. Dikatakan bahawa pada awal peninggalan budaya zaman Jomon, ada peralatan yang dipulihkan menggunakan teknik yang serupa dengan “Jin Shan”.

Sebenarnya, “Jin Shan” adalah teknik tradisional yang dapat dilakukan oleh orang awam dengan mudah apabila mereka dapat menguasai pengetahuan ini. Apabila perkakas kegemaran anda rosak, anda mungkin boleh mencubanya.

Pengenalan kepada Pemulihan “Jin shan”

Bagaimana melakukan pemulihan “Jin Shan”?

Berikut adalah pendekatan khusus bagi:
• Cawan yang pecah dan terbahagi kepada kepingan besar
• Mangkuk & perkakas yang sedikit terkelupas / rosak sedikit

Artikel di bawah memperjelaskan untuk dua situasi berikut.

Kaedah “Jin Shan” apabila cawan yang pecah terbahagi kepada kepingan besar.

Apabila anda tidak sengaja memecahkan cawan, automatik cawan tersebut pecah menjadi kepingan besar. Untuk kes seperti ini, berikut adalah cara-cara untuk membaiki cawan tersebut.

1. Kumpulkan serpihan dan gabungkan satu demi satu dengan pelekat yang diperbuat daripada cat

2. Setelah mencantumkan semua serpihan, sediakan pasta cat dan isi pasta cat di jurang yang pecah itu.

3. Keluarkan lebihan cat, dan cat dengan teliti di sepanjang celahan yang pecah tadi.

4. Taburkan serbuk emas sebelum cat kering sepenuhnya.

Bayangkan pinggan makan yang retak digabungkan dan disatukan dengan ketat dan utuh bersama pelekat yang terbuat dari lakuer, dan dihiasi dengan serbuk emas. Retakan tersebut akan menyerlah menjadi satu garisan emas yang cantik, perkakas tersebut menjadi daya tarikan yang unik seperti dilahirkan semula.

Kaedah “Jin Shan” apabila mangkuk dan perkakasan sedikit terkelupas/ rosak sedikit.

Apabila anda tidak sengaja terpecahkan pinggan mangkuk, sama ada pinggan mangkuk tersebut kemungkinan akan pecah menjadi kepingan yang besar ataupun jika anda bernasib baik hanya terdapat sedikit kerosakan sahaja. Dalam keadaan ini, anda juga boleh menggunakan kaedah yang sama iaitu kaedah “Jin Shan” untuk memperbaiki pinggan mangkuk hanya rosak sedikit.

Langkah-langkah tersebut seperti dibawah:

1. Lindungi kawasan yang rosak dengan pita kertas.

2. Sediakan pasta cat untuk mengisi bahagian yang hilang.

3. Warnakan bahagian yang diisi dengan pasta cat dan taburkan dengan serbuk emas sebelum kering.

Gunakan lakuer dengan berhati-hati untuk mengisi kerosakan, supaya perkakas dapat digunakan dengan selamat. Apabila perkakas kesayangan anda rosak, anda boleh mencuba membaikinya dengan langkah di atas.

“Jin Shan” hanya menggunakan serbuk emas sahaja.

Secara umumnya, apabila dengar sahaja “Jin Shan”, kebanyakan orang akan memberi impresi bahawa “ membaiki perkakas-perkakas dengan emas”, dan mereka akan berfikir tentang kos yang mahal kerana emas tersebut. Tetapi sebetulnya, lakuer adalah pelekat yang paling penting ketika melakukan pembaikan “Jin Shan”, dan emas boleh dikatakan sebagai hiasan untuk memperindahkan lagi penampilan perkakas tersebut. Disebabkan hanya menggunakan serbuk emas, tidak perlu dirisaukan tentang kos emas tersebut.

Baru-baru ini, di Internet terdapat juga banyak alatan set “Jin Shan” yang sesuai untuk orang yang baru-baru untuk memulakan teknik ini. Dengan alatan set seperti itu, mudah untuk anda mencuba teknik pembaikan “Jin Shan”.

“Jin Shan” juga adalah seni Jepun.

“Jin Shan” bukan sahaja suatu kaedah untuk memperbaiki perkakasan, tetapi juga suatu seni yang membawa estetika unik Jepun ke pentas antarabangsa.

Setelah pemulihan selesai, corak emas akan memanjang di sepanjang celah-celah perkakas. Dengan menggunakan jalur jalur ini, corak baru dapat dilukis di perkakas dan menambah nilai padanya. Ini dapat dikatakan kelebihan unik “Jin Shan”.

Pertukangan hebat ini iaitu “Jin Shan” ditubuhkan pada zaman Muromachi, ketika upacara minum teh terkenal di Jepun dan banyak peralatan digunakan.

Tambahan pula, sebagai konsep menghargai barang, ramai orang sangat terpesona dengan keindahan “Jin Shan” dan menjadikan kraf “Jin Shan” ini sangat popular.

Malangnya, semakin sedikit orang yang ingin memperbaiki barang yang rosak sebelum terus menggunakannya pada masa kini. Teknik pemulihan tradisional Jin Shan pula semakin kurang dikenali.

Walaupun Jin Shan mudah dimulakan, ia masih memerlukan banyak pengetahuan dan kemahiran untuk menyempurnakan karya ke bidang seni. Pakar dalam kraf “Jin Shan” semakin hari semakin kurang dan menyukarkan legasi seterusnya untuk mengenali dan menguasai teknik tradisional yang hebat ini.

Konklusi

Teknik menggunakan lakuer atau pernis dan serbuk emas untuk membaiki perkakas adalah teknik tradisional di Jepun sejak zaman dahulu lagi. Pada masa kini, jumlah pakar yang melakukan pemulihan emas di Jepun semakin berkurang. Namun, penampilan teknik ini dalam filem “Interstellar Wars” telah menimbulkan topik di luar negara. Ia dikenal sebagai “membuat karya unik dari barang lama dan teknik unik” dan telah menarik perhatian ramai.

Selagi masih ada orang yang menguasai ilmu ini, tidak akan ada masalah bagi orang yang baru hendak mula mempelajari teknik ini dari awal sesi pembuatan “Jin Shan”. Teknik ini boleh dimulakan dengan toolkit nya, tool kit tersebut boleh ditemui di internet ataupun tempat komersial lain.

Apabila perkakas kesayangan anda pecah secara tidak sengaja, cubalah mendapatkan kembali kehidupan baru dengan “Jin Shan”.


women

Saya mengetahui lebih banyak fakta menarik di sini.


women

Ya, itu benar, anda juga boleh mendapatkan maklumat lanjut tentang fakta barangan mewah lain di sini


women

Oh ok! Terima kasih banyak-banyak.


women

Sama-sama


For expensive purchase of Gold items,
leave it to Jewel Cafe!

Jewel Cafe ranks
No 1 in customer service satisfaction

  • Shockingly high prices thanks to our international and domestic distribution network!
  • Largest business in the industry with over 250 outlets!
  • Free jewelry cleaning service that has been enjoyed by many!
  • No cancellation fee regardless of mode of purchase!
This article has also been read!

Find a JEWEL CAFÉ store near you

We have female staff with a vast amount of product knowledge and a speedy assessment process that takes as little as 10 minutes from the time you come to the store to payment! If you are interested in a quick assessment and consultation, we recommend visiting our store!

Search Shop
Find a store near you.