fbpx

Mengapa harga Daytona 116500LN tinggi? | JEWEL CAFÉ Singapore

Date published: August 25, 2021

Mengapa harga Daytona 116500LN tinggi? | JEWEL CAFÉ Singapore


women

Apa yang kita bincangkan hari ini?


women

Ia mengenai jam tangan berjenama! Jam tangan mewah ialah aksesori gaya hidup, potensi pelaburan dan dibina untuk bertahan lama.


women

Memang menarik, bagaimana saya tahu lebih lanjut tentang jam tangan mewah?


women

Anda akan mengetahui lebih lanjut tentang jam tangan mewah dengan membaca artikel di bawah.


“Sudah hampir masanya harga turun.” Ini adalah spekulasi semua orang mengenai Rolex dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Harga Daytona 116500LN tidak pernah turun sejak dilancarkan pada 2016, dan harganya tetap tinggi. Tidak tepat untuk mengatakan “harganya kekal” kerana harga jam ini masih meningkat. Dari masa ke masa, terdapat sesetengah orang berpendapat bahawa “harganya tidak boleh dinaikkan lagi”, tetapi dalam situasi sekarang harga jam tangan terus meningkat naik malahan lebih tinggi daripada harga pasaran.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini pasaran Rolex terus berkembang sekaligus menyebabkan harga Rolex meningkat secara berkadar. Tetapi harga Daytona 116500LN meningkat dengan luar biasa. Mengapa harga Rolex Daytona 116500LN begitu tinggi? Marilah kita membongkar rahsia pasaran Daytona 116500LN dan Rolex yang melambung tinggi!

※ Maklumat yang diterbitkan dalam artikel ini adalah harga pasar jam tangan yang relevan pada September 2020.

Apa itu Rolex Daytona 116500LN?

Daytona 116500LN dikeluarkan pada tahun 2016 dan merupakan satu-satunya model kronograf di kalangan Rolexes. Siri Daytona adalah produk terlaris sejak 1960-an (maklumat rasmi adalah 1963), dan kini merupakan generasi keenam. Case dengan diameter 40 mm dan ketebalan 12.5 mm, ditambah dengan cincin luar seramik Cerachrom, mempunyai tekstur yang elegan dan menawan. Penampilan unik dan kualiti yang tinggi dari bahagian seramik Cerachrom telah menjadikan populariti Daytona meningkat. Jam tangan Daytona dilengkapi dengan Cal. 4130 iaitu pergerakan kronograf mekanikal berliku sendiri yang dikembangkan dan dihasilkan oleh Rolex.

Selain itu, Rolex Daytona mempunyai ketepatan yang tinggi dimana pergerakan ini dikembangkan secara unik dan dihasilkan oleh Rolex dengan daya tahan tinggi terhadap daya tarikan, daya tahan hentaman dan pembaikan. Ia sangat praktikal dan disebut sebagai “karya Cerachrom” yang menarik perhatian semua orang. Oleh kerana reka bentuk model 4130 yang eksklusif, Daytona 116500LN dapat bertahan lama. Sangat sukar untuk membeli Daytona 116500LN di kedai rasmi, oleh itu sesetengah orang berpendapat bahawa harga rasmi adalah sama tanpa harga.

Rolex Daytona 116500LN 2020 dail hitam lebih murah tetapi ia masih mencatat rekod tertinggi di pasaran. Walaupun harga di pasaran barang terpakai mungkin berubah-ubah, harga antara barang terpakai dan barang baru tidak jauh berbeza. Seperti yang disebutkan di awal artikel ini, sejak Daytona 116500LN dilancarkan pada tahun 2016 harganya belum pernah turun.

Trend Pasaran 116500LN 2016 ~ 2019

Ketika 116500LN dikeluarkan pada tahun 2016 di Baselworld, kebanyakan orang industri berpendapat bahawa “Jam tangan ini akan menjadi produk yang popular dan mungkin akan mencatat rekod harga yang sangat tinggi”. Walaubagaimanapun, harga 116500LN pernah stabil pada harga tetap. Ketika perang perdagangan pada akhir tahun 2019, harga 116500LN melebihi harga tetap pada akhir tahun 2016. Harga telah meningkat tinggi sejak separuh kedua tahun 2017 dan hanya mengambil masa kurang dari setahun untuk meningkat sebanyak 1.5 kali.

Pada masa ini, terdapat desas-desus dipasaran yang mengatakan “harganya akan jatuh” tetapi sekarang dapat dilihat bahawa ramalan ini salah.

Sekitar tahun 2018, Rolex ingin menyeragamkan harga global dan berharap dapat mewujudkan imej “Rolex berharga luar biasa” di peringkat global untuk meningkatkan daya saing antarabangsa. Sudah tentu, harganya tidak akan sama tetapi kita dapat membayangkan bahawa pada masa lalu dengan menggunakan perbezaan harga domestik dan asing, harga yang lebih murah jika dibeli di negara asing. Walaupun harga Rolex turun dan naik, pasaran secara keseluruhan meningkat. Pada bulan Jun 2019, harga import telah menetapkan rekod tertinggi.

Walau bagaimanapun, pasaran Rolex jatuh tidak lama selepas itu dan Daytona 116500LN juga terjejas.

Harganya turun hingga September 2019. Pada akhir tahun ini, disebabkan perang perdagangan, harga pasaran kembali meningkat. Pada akhir tahun yang sama, ia meningkat ke tahap harga asal.

Trend pasaran diatas adalah dail putih manakala dail hitam lebih murah.

Harga Daytona 116500LN lebih rendah hanya untuk jangka masa pendek pada tahun 2016 dan 2017. Walaupun pasaran meramalkan bahawa harganya akan turun, tetapi ia terus meningkat dari masa ke semasa.

Trend pasaran 116500LN pada tahun 2020

Industri jam tangan pada tahun 2020 telah terjejas disebabkan oleh wabak coronavirus yang melanda dunia. Ancaman terbesar virus ini adalah “infectivity” dan jenis virus baru yang menunjukkan bahawa ia mempunyai banyak masalah yang belum dapat diselesaikan. Oleh itu, banyak negara telah menerapkan pernyataan darurat dan dasar penyekatan. Dalam keadaan ini, hanya ekonomi barangan harian sahaja yang dibenarkan operasi.

Pelbagai faktor seperti tempat untuk membeli dan prospek yang tidak menentu menjadikan ekonomi terus merosot. Pasaran Rolex terus meningkat pada awal tahun 2020, tetapi telah jatuh sejak bulan Mac kerana pengurangan risiko oleh para pelabur.

Walaupun keadaannya sangat teruk, harga Rolex mula naik perlahan selepas Minggu Emas. Harga Daytona 116500LN memecahkan rekod tertinggi pada Jun 2019. Sehingga September 2020, trend yang sama masih kekal. Mengapa harga Daytona 116500LN begitu tinggi? Mari kita analisis beberapa sebab utama untuk keadaan ini.

3 sebab utama untuk harga tinggi Rolex Daytona 116500LN

① Permintaan Tinggi

Pasaran Daytona hampir tidak terpengaruh dengan kadar pertukaran. Tidak kira penurunan nilai atau kenaikan nilai, pasaran permintaan terus meningkat (boleh dikatakan bahawa harga Rolex naik kerana susut nilai selepas 2016).

Harga tinggi adalah disebabkan oleh peningkatan permintaan yang luar biasa dari seluruh dunia.

Penyesuaian harga negara bermula sekitar tahun 2018 dan permintaan di negara-negara Asia meningkat. Permintaan Rolex di negara-negara seperti China dan India telah meningkat dengan pesat. Ini disebabkan oleh daya tarikan Daytona itu sendiri. Satu-satunya reka bentuk kronografi Rolex, prestasi luar biasa, Daytona generasi sebelum 116500LN juga telah mencipta rekod tertinggi yang melebihi harga tetap. Dalam beberapa tahun terakhir, beberapa kelebihan nilai aset dan nilai penjualan semula telah meningkat.

Pada masa lalu, faktor utama ini menjadi tumpuan pengumpul jam tangan jangka panjang. Sekarang orang akan mempertimbangkan “kadar pembelian ketika menjual kembali (potongan harga)” semasa memutuskan untuk membeli dan juga mengambil kira faktor “tujuan pelaburan ketika membeli Daytona”. Ini menjadikan Daytona 116500LN mempunyai nilai yang berbeza dari masa lalu yang menjadikan semua orang lebih menyukai Daytona. Di samping itu, semakin ramai menganggap Daytona sebagai “aset mudah alih.” Barang berharga lain seperti jongkong emas tidak mudah disimpan manakala jam tangan senang dibawa dan disimpan. Ia lebih digemari oleh para pelabur kerana dapat dijual dengan mudah. “Nilai aset” ini masih kukuh di bawah kemelesetan dimana ia merupakan sebab penting bagi permintaan Daytona 116500LN.

② Kurang bekalan

Walaupun Rolex diklasifikasikan sebagai jam tangan praktikal, ia tidak mempunyai pengeluaran besar-besaran. Pengeluaran tahunan tidak banyak kerana semua produk dari bahagian luar hingga bahagian dalam dihasilkan oleh Rolex sendiri (jumlah pengeluaran sebenar tidak diketahui). Berbanding dengan model lain Daytona 116500LN dilengkapi dengan kronograf yang struktur mekanikalnya sangat rumit menyebabkan bilangan yang diedarkan terhad untuk setiap negara.

Di samping itu, nilai aset menjadikan penjualan semula Daytona lebih popular. Oleh itu, Rolex menyimpan inventori jam tangan sukan terlaris, menguruskan jumlah penjualan dan jumlah pelanggan dengan ketat.

Penularan wabak coronavirus telah menyebabkan banyak negara mengeluarkan deklarasi darurat dan melaksanakan langkah pencegahan wabak dengan menutup sektor ekonomi tertentu telah menyebabkan banyak pengeluar berhenti berniaga. Rolex juga bekerjasama dengan pengisytiharan darurat kerajaan Switzerland dan menutup kilang selama 45 hari bermula 17 Mac. Rolex menghentikan penghantaran sepenuhnya semasa penutupan, dan dan dianggarkan bahawa pembuatan pada tahun 2020 dikurangkan lebih daripada 12%.

Bekalan Rolex Daytona tidak mencukupi manakala permintaan masih tinggi telah mengakibatkan kenaikan harga pasaran.

Permintaan dan kekurangan Daytona 116500LN yang tinggi tidak hanya bergantung pada import asing atau import ejen. Banyak kedai jam tangan membeli secara aktif dari orang awam untuk memastikan stoknya mencukupi. Ini juga menyebabkan harga penjualan semula meningkat secara drastik.

Harga pembelian kedai jam menjadi mahal → harga jual mesti dinaikkan → oleh itu kenaikan harga Daytona tidak dapat dielakkan. Bagi pemilik Rolex, terutamanya Daytona 116500LN, ini adalah masa terbaik untuk menjual. Seperti yang disebutkan, lebih banyak kedai secara aktif membeli Rolex dari pemilik peribadi harga pembelian juga akan terus meningkat.

③ Perdagangan aktif di pasaran terpakai

Faktor terakhir ialah pasaran terpakai Rolex semakin besar dan perdagangan jam tangan lebih aktif.

Nilai aset tinggi Rolex memang terkenal. Sebab mengapa ia mendapat reputasi sedemikian di dunia adalah kerana Rolex telah membuktikan kemahiran berteknologi tinggi mereka dalam pembuatan jam tangan lebih awal berbanding syarikat pembuatan jam tangan yang lain.

Rolex mengembangkan Oyster pada tahun 1926. Ia terkenal dengan reka bentuk casingnya yang kelihatan seperti “Oyster”. Mencipta jam tangan kalis air pertama di dunia dan terkenal di seluruh dunia. Sejak itu, industri jam tangan sebulat suara bersetuju bahawa jam tangan Rolex mewakili kata padat.

Di samping itu, Rolex mengejar dan berusaha mengekalkan pergerakan ini menjadikan mereka raja industri jam tangan. Dengan beberapa syarat, jam tangan lama dapat terus digunakan jika dihantar untuk servis, walaupun tua dan tidak dalam keadaan bagus. Ini juga bermanfaat untuk penjualan perdagangan terpakai.

Selain daripada ciri-ciri semula jadi, pertambahan permintaan yang meningkat untuk Daytona dan penurunan bekalan menjadikan pasaran terpakai semakin aktif. Terdapat juga perspektif “jika tidak mampu membeli yang baru tetapi mampu membeli barang terpakai”. Perspektif ini menjadikan pasaran perdagangan terpakai semakin meluas. Selain itu, terdapat kedai yang membeli koleksi peribadi secara aktif menjadikan pasaran Daytona 116500LN meningkat tinggi.

Ringkasan

Kami telah berkongsi Daytona 116500LN yang paling diminati di antara Rolexes!

Sejak dilancarkan pada tahun 2016, Daytona 116500LN telah membina nilai pasaran tertinggi yang melebihi harga jualan. Walau bagaimanapun, pada tahun 2020 kami telah menyaksikan kenaikan harga yang mendadak. Sebab utama adalah permintaan yang luar biasa, penurunan penawaran dan aktif di pasaran barang terpakai.

Tidak keterlaluan untuk mengatakan bahawa Daytona 116500LN adalah yang paling digemari dalam industri jam tangan. Sekiranya anda mempertimbangkan untuk menjual Rolex anda, jangan lepaskan peluang hebat ini!


women

Saya mengetahui lebih banyak fakta menarik di sini.


women

Ya, itu benar, anda juga boleh mendapatkan maklumat lanjut tentang fakta barangan mewah lain di sini


women

Oh ok! Terima kasih banyak-banyak.


women

Sama-sama


For expensive purchase of Watch items,
leave it to Jewel Cafe!

Jewel Cafe ranks
No 1 in customer service satisfaction

  • Shockingly high prices thanks to our international and domestic distribution network!
  • Largest business in the industry with over 250 outlets!
  • Free jewelry cleaning service that has been enjoyed by many!
  • No cancellation fee regardless of mode of purchase!
This article has also been read!

Find a JEWEL CAFÉ store near you

We have female staff with a vast amount of product knowledge and a speedy assessment process that takes as little as 10 minutes from the time you come to the store to payment! If you are interested in a quick assessment and consultation, we recommend visiting our store!

Search Shop
Find a store near you.