fbpx

Ketahui anda bahawa rahsia mengenali label tahun Rolex? Simpan rahsia ini pada anda sendiri | JEWEL CAFÉ Singapore

Date published: August 25, 2021

Ketahui anda bahawa rahsia mengenali label tahun Rolex? Simpan rahsia ini pada anda sendiri | JEWEL CAFÉ Singapore


women

Apa yang kita bincangkan hari ini?


women

Ia mengenai jam tangan berjenama! Jam tangan mewah ialah aksesori gaya hidup, potensi pelaburan dan dibina untuk bertahan lama.


women

Memang menarik, bagaimana saya tahu lebih lanjut tentang jam tangan mewah?


women

Anda akan mengetahui lebih lanjut tentang jam tangan mewah dengan membaca artikel di bawah.


Ramai orang tahu bahawa dari nombor siri anda dapat melihat tahun pembuatan jam tangan Rolex tetapi apa yang anda tidak tahu ialah di band ini terdapat simbol yang serupa yang disebut “clasp code.” Saya akan membawa semua orang untuk mendengar tentang “clasp code” kali ini.

Apakah itu clasp code?

Sebagai tambahan kepada nombor siri pengeluaran yang terpahat di kepala jam tangan Rolex, menurut tahun pembuatan, kod nombor lain akan terukir pada tali. Kod pengikat tali, tidak seperti nombor siri pada tajuk, tidak dikenal pasti dan dipasangkan dengan tepat. Ia juga dapat digunakan sebagai panduan, walaupun tidak sepenuhnya sesuai dengan tahun yang ditunjukkan pada tajuk.

Clasp code terdapat pada tali bahagian “buckle” di sebelah kanan logo.

Di atas cap “STEELINOX”, perkataan dan nombor Inggeris “F3” terukir. Ini adalah “clasp code”. Namun begitu, “INOX” STEELINOX adalah Inoxydable dari bahasa Perancis, yang bermaksud “tidak teroksida”, yang bermaksud keluli tahan karat. Sebilangan besar jam tangan biasa ditandakan dengan “keluli tahan karat”, tetapi Rolex sengaja memilih untuk menandakannya dengan STEELINOX, yang mana ianya adalah unik.

Jam tangan yang digunakan dalam gambar

Nombor siri jam tangan ini adalah ‘awalan A’, dan diketahui telah dihasilkan pada tahun 1999, dan nombor siri pada tali adalah ‘awalan’, yang juga merupakan nombor siri yang dihasilkan pada tahun 1999. Tahun yang sama berlaku untuk dua nombor siri.

Tali diganti label juga akan berubah.

Walau bagaimanapun, harus diingat bahawa jika tali diganti, nombor siri akan berbeza dari tali asal.

Sekiranya ia diganti di kilang Rolex yang asli, “S” akan ditambahkan ke nombor siri tali untuk menunjukkan bahawa ia telah diganti, jadi apabila anda melihat tanda S, Anda tahu bahawa tahun yang diwakili oleh kepala jam tangan dan nombor siri pada tali tidak selaras.

Tentu saja, tali tidak dapat diganti di kilang asal, tetapi kebarangkalian tali telah diganti dapat dipertimbangkan walaupun tidak ada simbol ‘S’. Lebih-lebih lagi, sama ada nombor siri pita menonton atau nombor siri produksi, keputusan ini tidak secara rasmi merupakan rekod Rolex umum, sehingga hanya dapat digunakan sebagai panduan.

Sebelum tahun 1976, nombor siri tali hanya mempunyai nombor

Hanya pada tahun 1976 penambahan aksara bahasa Inggeris ke nombor siri bermula, jadi Rolex, yang dibuat sebelum tahun 1976, tidak akan mempunyai huruf Inggeris dalam nombor siri kumpulanya. Tahun ini juga dapat dinilai dengan baik jika nombor siri hanya mempunyai “angka” dan tidak ada huruf Inggeris. Nombor siri band sebelum tahun 1976 dicirikan oleh nombor tambahan yang terukir di atas nombor 2 digit. Cara menilai tahun pengeluaran sangat mudah. Dua digit terakhir tahun ini ditunjukkan dengan nombor siri. Sebagai permulaan, nombor siri pita jam tangan adalah “66”, yang menunjukkan bahawa jam tangan ini dihasilkan pada tahun 1966.

Jam tangan yang digunakan dalam gambar

ROLEX Oyster Perpetual Date Ref.1501

Bentuk cincin luar jam tangan antik ini seperti bezel putar mesin pesawat yang tidak dapat dilupakan. Lambang mahkota pada mahkota 6mm yang besar dan gelang keling yang menonjol di kedua-dua sisi tali pada masa awal adalah kedua-dua gaya khas.

Semakin tua tali, semakin berharga

Sekiranya Rolex anda masih merupakan tali yang asli, ia sangat berharga. Anda boleh menganggap bahawa jam tangan ini sebenarnya adalah jam tangan antik apabila anda mengetahui bahawa nombor siri pada gelang hanya mempunyai angka. Walau bagaimanapun, kerana kehausan tali, kebanyakan jam tangan juga menukar tali asal, jadi jika kepala jam tangan dan pendakap mempunyai nombor siri dan tahun yang sama, sangat jarang berlaku. Nombor siri pendakap dan tajuk boleh berbeza-beza bertahun-tahun untuk jam tangan sebelumnya. Perkara ini juga perlu diketahui.


women

Saya mengetahui lebih banyak fakta menarik di sini.


women

Ya, itu benar, anda juga boleh mendapatkan maklumat lanjut tentang fakta barangan mewah lain di sini


women

Oh ok! Terima kasih banyak-banyak.


women

Sama-sama


For expensive purchase of Watch items,
leave it to Jewel Cafe!

Jewel Cafe ranks
No 1 in customer service satisfaction

  • Shockingly high prices thanks to our international and domestic distribution network!
  • Largest business in the industry with over 250 outlets!
  • Free jewelry cleaning service that has been enjoyed by many!
  • No cancellation fee regardless of mode of purchase!
This article has also been read!

Find a JEWEL CAFÉ store near you

We have female staff with a vast amount of product knowledge and a speedy assessment process that takes as little as 10 minutes from the time you come to the store to payment! If you are interested in a quick assessment and consultation, we recommend visiting our store!

Search Shop
Find a store near you.